Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 06.11.2008
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Marko Bela: In loc sa ne dobandim dreptul de a studia in maghiara istoria si geografia, am pierdut timpul aiurea in Parlament
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?data=2008-11-06&id=15628&kword=limba+romana+ca+a+doua+limba


                                   

 

Presedintele UDMR, Marko Bela, si-a inceput, joi, campania electorala in comuna Sangeorgiu de Mures, ocazie cu care le-a vorbit participantilor la eveniment despre aspiratiile comunitatii maghiare, accentuand doua puncte sensibile: invatamantul si folosirea limbii materne.

"Predarea in limba maghiara a istoriei si geografiei trebuie introdusa intr-un timp foarte scurt. In UE toate materiile sunt comune. Cu toate ca Guvernul a solutionat aceasta problema, dreptul de a invata in limba maghiara istoria si geografia nu a trecut insa in Parlament si, prin urmare, am ajuns sa dezbatem niste proiecte aiurea, in loc sa ne ocupam de dobandirea acestor drepturi", a spus Marko, transmite NewsIn.

Politicianul a sugerat apoi ca ar putea face acest lucru in urmatoarea perioada, daca va fi ales. "Trebuie sa ne luptam ca sa reusim si trebuie sa realizam acest lucru in urmatorii patru ani. in urmatorii patru ani trebuie sa se predea in limba maghiara cele doua materii. in scolile profesionale predarea in limba maghiara este posibila", a afirmat liderul maghiar.

Desi pana nu demult UDMR contesta introducerea votului uninominal, acum politicianul a gasit si avantaje. "Partea pozitiva a votului uninominal este ca vom avea o responsabilitate mai mare. Noi am facut multe pentru utilizarea limbii maghiare, in Targu Mures, dar si aici. in acest moment, Sangeorgiu de Mures este trecut si in limba maghiara, la sedintele de Consiliu Local limba maghiara poate fi utilizata daca 20% din populatie este de etnie maghiara", a accentuat senatorul.

Marko Bela a revenit si la tema lui favorita, obligativitatea invatarii limbii maghiare si de catre romani. "Ceea ce am propus nu demult a dus la un mare scandal in politica si anume ca acolo unde traiesc romani si maghiari sa se invete reciproc maghiara si romana. Foarte multi s-au impotrivit acestei propuneri, insa trebuie sa ajungem la reciprocitate pentru a ne cunoaste reciproc istoria, cultura si limba. in ce priveste predarea limbilor straine, cum ar fi engleza, germana, pentru asta nu e nevoie de o noua lege ca sa fie introduse la scoala, nu vad care ar fi impedimentul daca s-ar introduce si limba maghiara. Dar nu vreau sa folosesc aceasta problema ca si subiect de campanie", a spus el.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.